Skin Tech College | Leer meer over actieve ingrediënten

Skin Tech college - een consilium van educatieve informatie

Dit consilium biedt educatieve informatie over actieve ingrediënten voor huidverbetering.

De volgende actieve ingrediënten komen aan bod:

 1. Vitamine A
 2. Vitamine C
 3. Vitamine E
 4. Hyaluronzuur
 5. Resveratrol
 6. DMAE
 7. Organisch silicium
 8. Zonne- (of stralings-)filters
 9. Tyrosinaseremmers
 

Skin Tech College®
1 | Vitamine A

Vitamine A is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende, aan elkaar gerelateerde verbindingen. Het in vet oplosbare vitamine A staat bekend als retinol, behorend tot de groep retinoïden. Tot deze groep behoort ook vitamine A-zuur, ook wel bekend als tretinoïne.

Vitamine A stimuleert de deling van de huidcellen. Het laagje dode huidcellen wordt hierdoor dunner waardoor een gezonde, jonge huid zichtbaar wordt.
Maar retinoïden doen meer. Ze stimuleren ook de productie van collageen en voorkomen tegelijkertijd de afbraak van deze huidbouwstof. De dermis wordt daardoor dikker en steviger en rimpels worden minder zichtbaar.

Verschillende vormen

 • Retinylpalmitaat, wordt in de huid omgezet voordat het zijn werk kan doen. Max 0,3%.
 • Retinylpropionaat (beperkt onderzocht), drie omzettingen in de huid nodig. Dringt makkelijk de huid binnen. Zeer geschikt voor gevoelige huid.
 • Retinol 0,4%-1% (bovenmarge NL 0,3% voor gezichtsproducten)
 • Retinaldehyde (in onderzoeken heel erg werkzaam) lijkt stabieler dan retinol en wordt effectiever in combinatie met glycolzuur.
 • Retinylretinoate (nieuw) is stabieler dan retinol
 • Hydroxypinacolone retinoate (nieuw) werkt direct op receptor.

In deze producten van Skin Tech Pharma zit vitamine A

Retinylpalmitaat: Nutritive A-C-E Lipoic Complex Cream

Retinylpalmitaat: Purifying Cream

Retinylpalmitaat: Blending Bleaching Cream

Retinol: Actilift Cream

Retinylpalmitaat: Benebellum Lumina Nightrecover Vit. A+E  

Retinylpalmitaat: Peel2Glow Purifyer & Skin Bloom

Skin Tech College®
2 | Vitamine C

Vitamine C of ascorbinezuur is een wateroplosbare vitamineantioxidant. De naam ascorbinezuur is afgeleid van ‘a’ (niet) en ‘scorbutus ‘, een woord dat verbasterd is tot scheurbuik. Ascorbinezuur is dus een zuur dat scheurbuik voorkomt.

Vitamine C is de meest voorkomende vitamine in de menselijke huid. In de natuur wordt vitamine C aangetroffen in twee isomere vormen, L- en D-ascorbinezuur. Hiervan is alleen het L-ascorbinezuurisomeer biologisch actief. Mensen kunnen deze vitamine niet synthetiseren.

Zelfs bij hoge doses orale inname van vitamine C (bijv. citrusfruit, aardbeien, papaya, broccoli) zal slechts een klein deel ervan biologisch beschikbaar en actief zijn in de huid.

Vitamine C

 • is het meest rijke antioxidant in de huid dat vrije radicalen elimineert,
 • bevordert differentiatie van epidermale keratinocyten,
 • bevordert de barrièrefunctie van de epidermis door synthese en organisatie van barrièrelipiden,
 • heeft een zonbeschermend effect tegen zowel uva als uvb,
 • zorgt voor afremming van pigmentaanmaak door topicale applicatie van hooggeconcentreerd Vit. C,
 • reduceert 52% van uvb-geïnduceerd erytheem wanneer het gecombineerd wordt met SPF.

 
Aantal vitamine C-derivaten:

 • Magnesium ascorbyl fosfaat (MAP)
 • Sodium ascorbyl fosfaat (APS)
 • Ascorbyl palminaat
 • Ascorbyl tetrainsopalmitaat (ATIP)
 • Ascorbyl glucoside
 • Magnesium ascorbyl palmitaat
 

Vitamine C is pas effectief als er minimaal 4% is toegevoegd aan een product.

In deze producten van Skin Tech Pharma zit vitamine C

Ascorbyl palminaat: Nutritive A-C-E Lipoic Complex Cream

Ascorbic acid: Nutritive A-C-E Lipoic Complex Cream

Ascorbyl palminaat: Blending Bleaching Cream

Gestab. Vit. C 18%:  Benebellum Lumina Vit. C 18% + HA serum

3-O-Ethyl ascorbinezuur: Peel2Glow Purifyer & Skin Bloom 

Hoog-gestab. Vit. C:  Peel2Glow Brightening & Filling

Skin Tech College®
3 | Vitamine E

Vitamine E is de term voor een groep krachtige vetoplosbare antioxidanten. Hieronder vallen tocopherolen en tocotrienolen, waarvan alpha-tocopherol de hoogste biologische activiteit heeft. α-Tocopherol is de belangrijkste lipide-oplosbare antioxidant in menselijke weefsels. Een tekort hieraan veroorzaakt zeer vroege foto-oxidatieve schade in de huid.

Helaas is α-tocopherol instabiel en wordt er in cosmetische producten veelal gebruik gemaakt van vitamine E-esters zoals: tocopheryl acetate, tocopheryl linoleate, tocopheryl niconate.

Wist je dat onze huid volledig afhankelijk is van voeding en cosmeticagebruik voor vitamine E? Ons lichaam kan namelijk zelf geen vitamine E aanmaken. Van nature komen vitamine E en C het meest voor in de huid. Deze vitamines werken nauw samen; vitamine C kan geoxideerd vitamine E herstellen.

Vanwege de sterke anti-oxidatieve werking is aangetoond dat vitamine E invloed heeft op:

 • Huidveroudering
 • Absorptie van uv
 • De barrièrefunctie van de epidermis
 • In combinatie met vitamine C in het oplichten van pigment

In deze producten van Skin Tech Pharma zit vitamine E

Tocopherylacetaat 

1,5 %    Purifying Cream

1,0 %    Benebellum- Lumina Nightrecover Vit. A+E 

0,7 %    Vit.E anti-oxydant Cream

0,6 %    Nutritive A-C-E Lipoic Complex Cream

0,7 %    Blending Bleaching Cream

0,16%   Actilift Cream

0,17%   Melablock HSP SPF 50+ 

Peel2Glow Purifyer& Skin Bloom

Skin Tech College® 4| Hyaluronzuur

Hyaluronzuur  (ook wel hyaluronan  of hyaluronaat genoemd) is een glycosaminoglycaan, een lichaamseigen stof die op meerdere plaatsen in je lichaam voorkomt, zoals in het oog,  bindweefsel, gewrichten en in de huid, waar het een belangrijke rol speelt in processen als wondgenezing en het binden van grote hoeveelheden vocht. In de huid is voor hyaluronzuur dan ook een belangrijke rol weggelegd voor hydratatie en volume.

Naarmate we ouder worden, neemt het aandeel hyaluronzuur helaas af. Vandaar dat hyaluronzuur veel voorkomt in anti-agingproducten, zowel in crèmes en serums als in injectables.

Toediening van hyaluronzuur geeft echter slechts een tijdelijk effect. Er zijn daarom, in het geval van injectables, technieken om het langzamer door het lichaam te laten afbreken, namelijk door hyaluronzuur te bewerken (crosslinken) en dan heet het een ‘filler’.

Een filler blijft (afhankelijk van de mate van crosslinking) langer in de huid aanwezig, daarom is een filler uitermate geschikt om de huid op te vullen en daarmee rimpels weg te werken. Bewerkt hyaluronzuur verliest echter de voordelen van een natuurlijk, onbewerkt hyaluronzuur.

Onbewerkt hyaluronzuur kan in verschillende ketenlengtes en verschillende moleculairgewichten gemaakt en aangeboden worden (laagmoleculair gewicht, LMW-HA en hoogmoleculair gewicht HMW-HA). Dit verklaart het verschil in kwaliteit bij cosmetische producten.

Wist je dat onbewerkt hyaluronzuur ook een belangrijke rol speelt in de turnoverstimulatie van cellen, een anti-oxidanteffect heeft en een rol speel in de reorganisatie van de matrixstructuur? En dat het als een spons fungeert die de toegevoegde actieve ingrediënten langzaam blijft afgeven?

Neem bijvoorbeeld de RRS®- Inject skinboosters: deze hebben een HMW-HA-basis van 1,8 miljoen Kda met lange ketens en zijn, afhankelijk van de indicatie, aangevuld met actieve ingrediënten die de huid repareren en stimuleren. Repair, Refill & Stimulate (RRS) dus.

Skin Tech College® 5 | Resveratrol

Resveratrol heeft wetenschappelijk bewezen eigenschappen zoals een antioxidatieve werking die schade door uvb-straling reduceert, maar ook anti-inflammatoire, melanogenese remmende, collageensynthese stimulerende en (cel)levensverlengende eigenschappen. Met deze attributen is het een geliefd ingrediënt in cosmetica dat  ‘anti-aging’ kan claimen. Injecties met resveratrol zijn nog effectiever en kunnen zonschade en rode huid reduceren. Maar ook oneffen, gebobbelde huid en vaalheid kunnen goed met resveratrol worden behandeld, met als resultaat een gezonde uitstraling van de huid.

Resveratrol behoort tot de polyfenolen, een groep van antioxidanten. Vaak worden polyfenolen geassocieerd met chocolade, rode wijn en druiven, maar polyfenolen zijn ook te vinden in een grote verscheidenheid aan natuurlijke ingrediënten, met name rauwe groenten, fruit, kruiden en specerijen.

Voor cosmetische doeleinden wordt resveratrol gewonnen uit de Japanse duizendknoop (polygonum cuspidatum).  

Op cosmetisch niveau heeft resveratrol invloed op vrije radicalen, in het bijzonder bij rimpel- en collageenformatie. We zien dan ook dat rimpels en huidverslapping met resveratrol kunnen worden tegengegaan.

Skin Tech College® 6| DMAE

DMAE (dimethylaminoethanol) is onderdeel van het vitamine B-complex en komt van nature voor in het lichaam. Het is bewezen effectief in het liften en verstevigen van de huid doordat het de fibroblasten stimuleert, de levensduur van de huidcellen verlengt en de crosslinking van collageen en elastine beschermt en herstelt. Dit resulteert enerzijds in een vollere, stevigere huid met meer volume en anderzijds in een zeer effectieve aanpak van huidverslapping en rimpelreductie. 

Er ontstaat een gezondere, strakkere en steviger huid met meer gedefinieerde gezichtscontouren.

DMAE heeft een unieke en belangrijke rol als veilige en effectieve strategie om veroudering van de huid tegen te gaan.

In deze producten van Skin Tech Pharma zit DMAE

 

Dimethyl Mea: Actilift Cream

Dimethylaminoethanol bitartraat: Atrofillin  Cream

Dimethylaminoethanol: RRS®-Inject Tensorlift

Skin Tech College® 7 | Organisch silicium

Silicium (Si) is, na zuurstof, het op een na meest voorkomende element op aarde. Silicium komt o.a. voor als silicium dioxide (SiO2) of de overeenkomstige kiezelzuren gevormd door de hydratatie van het oxide.

Silicium heeft vele positieve eigenschappen en speelt een belangrijke rol in voeding en in de behandeling van huidveroudering. Het stabiliseert en onderhoudt de huidstructuren door waterstofverbindende elektrostatische interactie met de eiwitten van de extracellulaire matrix.

In de huid is silicium nodig voor synthese van elastine en collageen EN stimuleert het de aanmaak van eigen hyaluronzuur. Niet alleen je huid maar ook je nagels, haren en botten profiteren van toediening in de huid, bijvoorbeeld door middel van injecties.

Uit een in-vitrostudie waarbij de effectiviteit van 1 mcg/ml silicium op humane fibroblasten werd geëvalueerd, kwamen de volgende bevindingen naar voren: 

 • de synthese van hyaluronzuur nam toe met 2600% (26x);
 • de vermenigvuldiging van fibroblasten nam toe met 16%.


Silicium is in zuivere vorm verkrijgbaar als injectable onder de naam RRS® HA Silisorg. Hoewel silicium in meerdere RRS®-Inject skinboosters al deel van de ingrediënten uitmaakt, kan het nog worden toegevoegd voor extra stimulatie van elastine, collageen en synthese van eigen HA.

Skin Tech College® 8 | Zonne- of stralingsfilters

Een uv-filter is een chemische stof met als functie het beschermen van huid en/of haar tegen de schadelijke effecten van ultraviolette straling. Er zijn verschillende zonnefilters.

Chemische zonnefilters zijn organisch en ondergaan een chemische omzetting bij contact met uv-straling. Hierbij wordt de energie geabsorbeerd en vervolgens afgestaan in de vorm van warmte of infraroodstraling.

Minerale of fysische filters zijn inorganisch. Ze leggen een laagje op de huid en beschermen zo tegen uva- en uvb-straling, en zijn voor de huid de minst irriterende zonnefilters. Minerale zonnefilters zijn hierdoor het meest geschikt voor mensen met een (over)gevoelige huid en voor kleine kinderen.

Heat Shock Proteins (HSP) zijn eiwitten die door cellen worden geproduceerd als reactie op blootstelling aan stressvolle omstandigheden.  Ze helpen bij het hervouwen van eiwitten die werden beschadigd door celstress. Zie het als een soort warmteschild dat door je lichaam wordt opgeworpen tegen stress zoals uv-licht of warmte.

Bluelight-filters gaan over een belangrijke ontwikkeling in huidbescherming. Uit diverse studies blijkt dat kunstlicht (bijv. afkomstig van beeldschermen) niet alleen schade aan de huid veroorzaakt, maar ook het dag- en nachtritme van de cellen kan verstoren. Het is dan ook niet vreemd dat veel zonnebrandcrèmes niet alleen tegen uva, uvb en uvc beschermen, maar ook tegen warmte en kunstlicht.

In deze producten van Skin Tech Pharma zitten uv-filters, HSP’s en bluelight-filters

Skin Tech College® 9 | Tyrosinase(remmers)

Tyrosinase is een oxidase die  de productie van melanine regelt. Dit koperhoudende enzym is aanwezig in plantaardige en dierlijke weefsels, katalyseert oxidatie en stimuleert daarmee de productie van melanine en andere pigmenten uit tyrosine. Tyrosinase vind je in melanosomen die worden gesynthetiseerd in de melanocyten van de huid. Bij mensen wordt het tyrosinase-enzym gecodeerd door het TYR-gen.

Tyrosinase-activiteit is erg belangrijk. Als dit tijdens de synthese van melanine niet wordt beheerst, resulteert het in een verhoogde melaninesynthese -hyperpigmentatie dus!

Het verminderen van de tyrosinase-activiteit is gericht op de verbetering of preventie van aandoeningen die verband houden met hyperpigmentatie van de huid, zoals melasma en ouderdomsvlekken. 
Met tyrosinaseremmers kun je dus pigmentaanmaak afremmen.

Van verschillende polyfenolen, waaronder flavonoïden, vrije radicalenvangers en koperchelatoren, is bekend dat ze tyrosinase remmen. Ook hooggeconcentreerd vitamine C, tranexaminezuur en 4-hexylresorcinol worden steeds meer gebruikt om excessieve aanmaak van melanocyten en de synthese van melanine af te remmen.

Let wel: bestaand pigment verwijder je als behandelaar met peelings; aanmaak van pigment rem je voornamelijk af met topicale middelen zoals crèmes en serums. Het combineren van deze twee resulteert in meer egale huiden.